Μουσείο τυπογραφίας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο τυπογραφίας: γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου

Το πρώτο στην Ελλάδα Μουσείο, αφιερωμένο εξολοκλήρου στην τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε την ροή της ιστορίας. Λειτουργεί στα Χανιά από το 2005 και βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Το μουσείο αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες και τρεις επιμέρους αίθουσες που καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 1.200 τ.μ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ

Είναι γνωστό σε όλα αγαπημένα πρόσωπα το προσωπικό μου πάθος για τα μουσεία αφού πιστεύω πάντα στην δυναμική τους. Επίσης στην συσσωρευμένη άντληση πληροφοριών του χθες του σήμερα μα και του αύριο. Μια μέρα σαν κι αυτή, την Ημέρα των Μουσείων, δε θα θέλαμε να μη συμμετέχουμε έστω με ένα κείμενο στον σημερινό εορτασμό.

«Μουσείο τυπογραφίας: αναδεικνύουν τη δύναμη

και τη δυναμική τους στη σύγχρονη κοινωνία.»

Λόγω του επικείμενου ταξιδιού μας στα αγαπημένα Χανιά καθώς και την πολυαναμενόμενη επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων σκέφτηκα να δώσω την ευχάριστη είδηση της ημέρας. Αφορά σε ένα μουσείο λιγότερο γνωστό αλλά μοναδικό και καινοτόμο στην Ελλάδα.

Μιας και η οικογενειακή σχέση με το καλαίσθητο έντυπο έχει γίνει προσωπική εμμονή.

Μουσείο τυπογραφίας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου τα Μουσεία των Χανίων γιορτάζουν και καλούν το κοινό να τα επισκεφθεί. Με ελεύθερη είσοδο και πρωτότυπες δράσεις που σύμφωνα με την σχετική πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), αναδεικνύουν τη δύναμη και τη δυναμική τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με αγαπημένες μελωδίες από τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη θα γιορταστεί σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. Στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, στη Σούδα.

Το μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 6 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τις συλλογές του. Μπορούν να παρακολουθήσουν επιδείξεις σε μηχανήματα του 19ου αιώνα, να περιηγηθούν στην μόνιμη έκθεση για την ιστορία της γραφής. Να κάνουν ένα ταξίδι στην ιστορία της τέχνης που άλλαξε τον κόσμο!

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ:  Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η συναυλία θα αρχίσει στις 8 μ.μ.

Ο Κώστας Λειβαδάς και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, με αγαπημένα τραγούδια στις αποσκευές τους, θα προσφέρουν στο κοινό των Χανίων μια μοναδική βραδιά.

«Μουσείο τυπογραφίας: η αφήγηση έχει να κάνει

με το πως ξεκίνησε και πως αναπτύχθηκε

η σπουδαιότερη -ίσως- εφεύρεση του ανθρώπου.»

Από το «Μοίρα μου έγινες» μέχρι το «Είσαι εσύ ο άνθρωπος μου» και από το «Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θεά». Αλλά και με το «Σαν να μην πέρασε μια μέρα» και το «Για να σε συναντήσω» ως το «Η επίμονη σου». Για να φτάσουν στο «Είναι εντάξει μαζί μου». Η γιορτή και το τραγούδι δε σταματούν από την αρχή ως το τέλος.

Μουσείο τυπογραφίας

Λίγα λόγια για το εν λόγω μουσείο: Προσωπικό μεράκι και στοίχημα του δημιουργού του Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα». Με ένθερμο συνοδοιπόρο στην προσπάθεια αυτή τη σύζυγό του Ελένη, το Μουσείο ξεκίνησε ως ιδιωτική συλλογή σε περιβάλλον φυσικό για ένα τεχνολογικό-βιοτεχνικό μουσείο. Το 2005 εγκαινιάστηκε επίσημα και το 2012 προστέθηκε σε αυτό νέα πτέρυγα.

Το 2015 συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας και εγκαινίασε μία ακόμα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κ.λπ. που συνδέουν την τυπογραφία με την τοπική ιστορία της Κρήτης.

Μουσείο τυπογραφίας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Μουσείο που μέσα από την ξενάγηση «αφηγείται» διαδραστικά, με τη συμμετοχή επισκεπτών και σχετικά βίντεο. Η αφήγηση έχει να κάνει με το πως ξεκίνησε και πως αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη -ίσως- εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.

«Μουσείο τυπογραφίας: ήταν υποψήφιο

για το σπουδαίο βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016».

Παράλληλα το Μουσείο είναι εστία πολιτισμού και γραμμάτων. Στους χώρους του φιλοξενούνται συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά. Κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό αφίσας για την τυπογραφία.

Πρόκειται για ένα Μουσείο «ζωντανό», που διαρκώς εξελίσσεται και αλλάζει, όπως ακριβώς η τέχνη που παρουσιάζει, η τυπογραφία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2016 το Μουσείο Τυπογραφίας ήταν υποψήφιο για το σπουδαίο βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016», European Museum of the Year Award (EMYA 2016). Αυτό απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum – EMF) που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Διαβάστε τα άρθρα λαογραφίας

Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσειΟ Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε διακόσμηση στις Σχολές Δοξιάδη. Έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο στο Fine Art College of Eton. Σπούδασε επίσης ηχοληψία στην Σχολή Παπαντωνοπούλου. Από την έναρξη της ελεύθερης Ραδιοφωνίας θήτευσε σε διάφορα ραδιόφωνα. Από το 1995 έχει αναλάβει την παραγωγή πολιτιστικών εκπομπών. Εδώ και 15 χρόνια συνεργάζεται με το free press ταξιδιωτικό περιοδικό «On the road». Ταξιδιωγραφεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Από το 2020 συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό www.thessalonikinfo.gr.


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved