Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΧΟΡΟΣ

ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα: γράφει ο Κώστας Πετρόπουλος

Στην αρχαία Ελλάδα, ο χορός είχε σημαντική παρουσία στην καθημερινή ζωή. Οι Έλληνες χόρευαν σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις. Αναγνώριζαν ως χορό και διάφορες μη παραστατικές δραστηριότητες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν το παίξιμο μπάλας ή η ρυθμική σωματική άσκηση. Στην πραγματικότητα, ο χορός για τους αρχαίους Έλληνες φαινόταν σαν μια φυσική ανταπόκριση του σώματος, του νου και της ψυχής στη μουσική.

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ

Χόρευαν αυθόρμητα σε γάμους ή συγκεντρώσεις για ποτό (συμπόσια) ή εκτελούσαν προκαθορισμένες χορογραφίες. Αυτό δείχνουν οι χοροί του χορού στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Οι ελληνικοί χοροί μπορούσαν να εκτελούνται ατομικά ή ομαδικά. Μπορούσαν να αφηγηθούν μια ιστορία, να επιδείξουν πολεμικές και αθλητικές ικανότητες. Ακόμη να διασκεδάσουν τους καλεσμένους ή να διαμορφώσουν πομπές και άλλα βασικά μέρη θρησκευτικών τελετουργιών.

Ο χορός ορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αρχαία ελληνική βιβλιογραφία ως στοιχείο της μουσικής. Αυτός ο γενικός όρος καλύπτει όλες τις κατηγορίες των παραστατικών τεχνών: μουσική, χορός, τραγούδι και απαγγελία. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ο χορός ασκούνταν ως ανεξάρτητη ικανότητα.

«Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα: μια θεμελιώδη

σχέση μεταξύ χορού και θρησκευτικών πεποιθήσεων.»

Η εκμάθηση χορού αποτελούσε βασικό μάθημα στο σχολείο. Εικόνες αγοριών και κοριτσιών που εξασκούνταν στο χορό υπό την επίβλεψη ανδρών και γυναικών δασκάλων εμφανίζονται στη ζωγραφική αγγείων. Κλασικοί συγγραφείς όπως ο Πλάτων, ο Λουκιανός και ο Αθήναιος συνιστούσαν τον χορό ως απαραίτητο μέρος της ανάπτυξης καλών πολιτών, ανδρών και γυναικών. Αυτό χάρη στις εποικοδομητικές επιδράσεις του στο σώμα και το πνεύμα. Όπως σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, ο χορός έπαιζε θεμελιώδη ρόλο στην αρχαία ελληνική κοινωνία για χιλιάδες χρόνια.

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Οι μορφές των γυναικών που χορεύουν συχνά ταυτίζονται με θεές ή ιέρειες. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει μια θεμελιώδη σχέση μεταξύ χορού και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Οι απαρχές του ελληνικού χορού χρονολογούνται στη 2η χιλιετία π.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κρήτη, πατρίδα του Μινωικού πολιτισμού, είναι η γενέτειρα του ελληνικού χορού. Η μινωική τέχνη και ο πολιτισμός είχαν μεγάλο αντίκτυπο στο μυκηναϊκό πολιτισμό και στους Κυκλαδίτες. Αυτοί οι τρεις μαζί γέννησαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως κλασικός ελληνικός πολιτισμός.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό ότι οι ελληνικές μορφές χορού εξελίχθηκαν ουσιαστικά από τις ρίζες τους στη μινωική Κρήτη. Ο συγγραφέας της ελληνικής τραγωδίας Σοφοκλής (περ. 496 – περ. 406 π.Χ.), στον Αίαντα, αποκαλεί τον Πάνα χοροποιό των θεών. Είχε εφεύρει χορούς βασισμένους στα χορευτικά βήματα που εξασκούνταν στην Κνωσό. Ο Αθήναιος, επίσης, αναδεικνύει την Κρήτη ως γενέτειρα διαφόρων ειδών χορού, όπως ο πυρρίχιος ή πολεμικός χορός και ο σικινής ή σατυρικός χορός.

Σφραγίδες και χρυσά δαχτυλίδια διακοσμημένα με χαραγμένες φιγούρες γυναικών που χορεύουν βρέθηκαν στα Ισόπατα, κοντά στην Κνωσό. Επίσης στην Αγία Τριάδα, κοντά στη Φαιστό, από το 1500 π.Χ. περίπου. Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, το Παλαίκαστρο μας δίνει πήλινα ειδώλια πολλών γυναικών χορευτριών. Εμφανίζονται επίσης στις τοιχογραφίες του υστερομινωικού ανακτόρου της Κνωσού.

Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ

Οι κρητικές ζωγραφισμένες και γλυπτές μορφές γυναικών που χορεύουν ταυτίζονται συχνά με θεές ή ιέρειες. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει μια θεμελιώδη σχέση μεταξύ του χορού και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Είναι κοινή στις περισσότερες πρώιμες κοινότητες και τους αρχαίους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας Ελλάδας. Ο Λουκιανός, στον οποίο οφείλουμε το μοναδικό σωζόμενο πλήρες κείμενο για τον αρχαίο (ελληνορωμαϊκό) χορό, πίστευε ότι ο χορός είναι κοσμικό δημιούργημα. Το δικαιολογούσε επειδή τα αστέρια και οι πλανήτες στα αρμονικά τους ταξίδια χορεύουν γύρω από το σύμπαν.

«Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα: Οι ελληνικές μορφές

χορού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν,

συνολικά, σε ατομικές και συλλογικές ή ομαδικές παραστάσεις.»

Στην ελληνική μυθολογία, η Ουρανία, η Μούσα της αστρονομίας, είχε κάποια προεδρία και στον χορό, αναλαμβάνοντας τη θεωρητική πλευρά της τέχνης του χορού. Κύρια προστάτιδά του ήταν η αδελφή της Τερψιχόρη, η «χορευτική απόλαυση». Η αρχέγονη σημασία του χορού στην αρχαία Ελλάδα υπογραμμίζεται από την αρχαιολογία. Η πρωιμότερη επιγραφή γραμμένη στο ελληνικό αλφάβητο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, η επιγραφή του Διπύλου, σε μια κανάτα κρασιού από τερακότα, χαρακτηρίζει ως βραβείο: «όποιος από αυτούς τους χορευτές παίζει [τους χορούς] τώρα πιο έντεχνα».

Οι ελληνικές μορφές χορού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν, συνολικά, σε ατομικές και συλλογικές ή ομαδικές παραστάσεις. Η ατομική μορφή χωρίζεται περαιτέρω σε σόλο παραστάσεις, από επαγγελματίες διασκεδαστές. Υπάρχει επίσης ο ελεύθερος χορός για αναψυχή (παρόμοιο με τον σύγχρονο χορό σε πάρτι). Οι ατομικές παραστάσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με ακροβατικές ή/και θεαματικές επιδείξεις.

Ο Ξενοφών (430 – περ. 354 π.Χ.) στην «Ανάβασή» του θαυμάζει κάποιους νεαρούς συνοδούς του Έλληνα μισθοφόρου που διασκεδάζουν εναλλάξ τους Έλληνες και τους Παφλαγόνες γιορτάζοντας τη συμφωνία ειρήνης. Ένας χορευτής άρπαξε μια ελαφριά ασπίδα και αναπαρήγαγε μια σκηνή μάχης εναντίον δύο φανταστικών πολεμιστών. Στη συνέχεια χόρεψε έναν περσικό χορό που, και πάλι, αποτελούνταν από πολεμικές κινήσεις. Στη συνέχεια, μια κοπέλα, ντυμένη πολεμιστής, θαμπώνει το κοινό με τη λαμπρή ερμηνεία του πυρρίχιου χορού, του χορού της φωτιάς, του πιο δημοφιλούς πολεμικού χορού στον ελληνικό κόσμο.

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ

Ένας άλλος χώρος για σόλο παραστάσεις ήταν το συμπόσιο. Εκεί μπορούσαν να προσληφθούν επαγγελματικοί θίασοι για την παροχή μουσικής ψυχαγωγίας. Η μουσική αποτελούσε την κύρια ουσία της ηδονής (απόλαυσης). Μπορούσε να περιλαμβάνει μερικές ορχηστρίδες (χορεύτριες) που χόρευαν με τη μουσική συνοδεία επαγγελματιών γυναικών μουσικών: Οι αυλητρίδες (κορίτσια του αύλου) και οι ψάλτριες (κορίτσια της άρπας).

Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα

Μερικές φορές οι χορεύτριες συνέβαλαν επίσης στη μουσική και κρατούσαν το ρυθμό με ένα ζευγάρι κροτάλα (παλαμάκια). Αν ο οικοδεσπότης μπορούσε να διαθέσει έναν πλήρη θίασο, τότε η ψυχαγωγία περιελάμβανε επίσης ένα είδος variety show. Διαφορετικούς αριθμούς χαριτωμένων χορευτικών αυτοσχεδιασμών και εκπληκτικών ακροβατικών και μουσικών δράσεων.

«Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα: ο χορός

στην αρχαιότητα ήταν μια συλλογική δραστηριότητα.»

Συχνά αποτελούσε το μεγάλο φινάλε ενός τυπικού συμποσίου. Οι καλεσμένοι έσπευδαν να χορέψουν τον σατυρικό χορό του κόμου ή «χορό των μανιασμένων μεθυσμένων».

Τα συμπόσια είναι επίσης η κύρια πηγή γνώσης μας για τον αυθόρμητο, ελεύθερο χορό των Ελλήνων. Το γλέντι ήταν, στην πραγματικότητα, μια συνηθισμένη μορφή ατομικού αυτοσχεδιασμού με χαλαρό κούνημα του σώματος σε μια ομάδα συναδέλφων. Συχνά αποτελούσε το μεγάλο φινάλε ενός τυπικού συμποσίου. Οι καλεσμένοι έτρεχαν τραγουδώντας και πηδώντας και χοροπηδώντας πάνω-κάτω σε όλη τη διαδρομή προς το σπίτι. Έβγαζαν κραυγές δοξολογίας προς τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού, στον σατυρικό χορό του κόμου ή «χορό των έξαλλων μεθυσμένων».

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η δεύτερη κατηγορία των ελληνικών χορευτικών μορφών είναι η ομαδική παράσταση. Πρόκειται για μια σειρά από συγχρονισμένες, παρόμοιες και συχνά προσχεδιασμένες κινήσεις. Εκτελούνται από μια ομάδα, τα μέλη της οποίας μπορεί να αποτελούνται από ημιεπαγγελματίες (όπως στα θεατρικά χορευτικά) ή λαϊκούς συνοδούς (θρησκευτικών τελετών, γάμων και κηδειών), αμιγώς ανδρικές ή/και αμιγώς γυναικείες.

Συχνά αναφέρεται ότι ο χορός στην αρχαιότητα ήταν μια συλλογική δραστηριότητα. Ο ελληνικός χορός συνοψίζεται σε μεγάλο βαθμό ως ομαδικός χορός. Ο Όμηρος (περ. 750 π.Χ.), ο πρώτος από τους πολλούς αρχαίους συγγραφείς που θίγουν το χορό, στην «Ιλιάδα» του περιγράφει την ασπίδα του Αχιλλέα διακοσμημένη με τρεις ομάδες χορευτών αγοριών και κοριτσιών.

Στον υλικό πολιτισμό, Έλληνες χορευτές με ονόματα εμφανίζονται για πρώτη φορά στο αγγείο Francois, γύρω στο 575 π.Χ.. Έναν μεγάλο κρατήρα για την ανάμειξη κρασιού με νερό. Στο ανώτερο διάζωμα αυτού του αγγείου, κάτω από το χείλος, απεικονίζεται μια ομάδα 14 νέων και κοριτσιών που κρατούν τα χέρια και πατούν σε μια γραμμή για να γιορτάσουν τη λύτρωσή τους από τον Θησέα, τον Αθηναίο πρίγκιπα και ήρωα, από τον κρητικό λαβύρινθο.

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ

Ο Πλούταρχος, ο Πολυδεύκης και ο Λουκιανός, μεταξύ άλλων, συνέδεσαν τον χορό αυτό με τον γερανό. Έναν δημοφιλή αλυσιδωτό χορό με γρήγορο ρυθμό. Στην πραγματικότητα, ο γραμμικός είναι μόνο μία, αν και ίσως η πιο συχνή, μορφή του ελληνικού ομαδικού χορού. Οι άλλες δύο μορφές είναι ο κυκλικός και ο ζιγκ ζαγκ.

«Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα: Η αρχική μορφή

αυτού του χορού, ο διθύραμβος, συνδέεται

σε μεγάλο βαθμό με τον Διόνυσο.»

Οι γραμμικοί χοροί συνδέονται σε μεγάλο βαθμό τόσο με θρησκευτικές τελετές, όπως οι πομπές σε δημόσιες γιορτές, όσο και με καθημερινές περιστάσεις, όπως οι γάμοι και οι κηδείες. Οι κυκλικές μορφές, επίσης, αποτελούσαν συχνά μέρος μιας τελετουργίας: Οι χορευτές της γραμμής άρχιζαν να χορεύουν γύρω από το βωμό μιας θεότητας. Σε χορούς όπως ο γερανός που είχε συνδέσεις με τον λαβύρινθο και το νήμα που δόθηκε στον Θησέα από την Αριάδνη για να βρει τον δρόμο της επιστροφής, οι χορευτές μπορούσαν να μιμηθούν τις στροφές και τα γυρίσματα αυτών των δύο στοιχείων.

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Οι γραμμικές και κυκλικές χορευτικές μορφές χρησιμοποιήθηκαν συχνά στον πιο διάσημο χορό της αρχαίας Ελλάδας, τον θεατρικό χορό του χορού. Η αρχική μορφή αυτού του χορού, ο διθύραμβος, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον Διόνυσο. Ήταν η πιο ανθεκτική μορφή συλλογικής παράστασης που διήρκεσε από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως την Ύστερη Αρχαιότητα.

Τα Μεγάλα Διονύσια, γνωστά ως η γενέτειρα του ελληνικού δράματος, αναπτύχθηκαν όταν ο λυρικός ποιητής Λάσος της Ερμιόνης, τον 6ο αιώνα π.Χ., εισήγαγε στην Αθήνα αυτή τη μορφή χορωδιακού χορού και τραγουδιού.

Ο χορός στο ελληνικό θέατρο εκτελούσε μια σειρά από χορογραφημένες κινήσεις στην παράσταση, τη χορωδιακή παράδοση του μηνύματος του θεατρικού συγγραφέα στο κοινό. Η χορωδία καθοδηγούνταν από έναν χορευτή, τον χοροδιδάσκαλο. Ο ρυθμός και ο ρυθμός των χορών μπορούσε να ποικίλλει ανάλογα με τα ποιητικά μέτρα του έργου. Υπήρχε ένας συγκεκριμένος τύπος χορού για κάθε ένα από τα δραματικά είδη. Η χορωδία χόρευε την εμμέλεια στις τραγωδίες, τον κόνδακα στην ελληνική κωμωδία και τον σικινισμό σε ένα σατυρικό έργο.

Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΥΘΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι χορευτικές μορφές, μυθικές και ιστορικές, έχουν πολλές αναπαραστάσεις στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία.

Ο Οδυσσέας θαυμάζει την ομορφιά και τη γοητεία της Ναυσικάς που αποκαλύπτεται μέσα από τον απολαυστικό χορό της. Ο Ερμής ερωτεύεται τη Φιλομήλα όταν τη βλέπει να χορεύει προς τιμήν της Αρτέμιδος. Ο Ιπποκλείδης, ένας Αθηναίος ευγενής που επιλέχθηκε μεταξύ των πιο επιφανών μνηστήρων για να παντρευτεί την Αγαρίστη, την πριγκίπισσα της Σικυώνας στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., «χόρεψε» τον γάμο του εκτελώντας ένα ακατάλληλο αμάλγαμα ακροβατικού και κομοδίνου σε τυφλή μέθη.

Οι πιο  μη διάσημοι χορευτικοί χαρακτήρες, ωστόσο, είναι οι σύντροφοι κανενός άλλου θεού εκτός από τον Διόνυσο. Η ανδρική ακολουθία του αποτελείται από τους σάτυρους, μισούς ανθρώπους και μισές κατσίκες. Γνωστούς για τους αθεράπευτα εύθυμους και σκανταλιάρικους χαρακτήρες τους.

Τις περισσότερες φορές, οι σάτυροι χορεύουν και κυνηγούν νεαρές γυναίκες, ιδιαίτερα τις μαινάδες, τις γυναίκες λάτρεις του Διονύσου. Οι μαινάδες, που σημαίνει «ξέφρενες γυναίκες», φορούσαν δέρματα ελαφιού και κρατούσαν θύρσο: Ένα μακρύ ραβδί από μάραθο ή πεύκο. Ο εκστατικός χορός τους συχνά κορυφωνόταν με βία και ασυνήθιστες συμπεριφορές: Ο χειρισμός φιδιών και ο διαμελισμός ζώων.

«Ο χορός στην Αρχαία Ελλάδα: οι γυναίκες

σε πολλές περιπτώσεις έπαιζαν τις μαινάδες.»

Ο Έλληνας τραγωδός Ευριπίδης (περ. 484-407 π.Χ.) στις «Βάκχες», μια άλλη ονομασία για τις μαινάδες μετά τον Βάκχο, αφηγείται την ιστορία των Θηβαίων γυναικών. Αυτές με επικεφαλής τη βασίλισσα μητέρα Αγαύη, μέσα στην τρέλα τους που τους έριξε ο ίδιος ο Διόνυσος, σκοτώνουν τον βασιλιά Πενθέα.

Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ

Αυτές τις μυθικές χορεύτριες μιμούνταν και οι θνητοί. Το αγγείο του Πρόνομου, ένας μεγάλος και περίτεχνα διακοσμημένος βολυβδοκρατήρας του 400 π.Χ. περίπου, απεικονίζει μια παρασκηνιακή προετοιμασία ανδρών ηθοποιών ντυμένων σατύρων. Συνωστίζονται γύρω από τον Δημήτριο, τον συγγραφέα του σατυρικού έργου που πρόκειται να παρουσιάσουν.

Στην άλλη πλευρά αυτού του αγγείου, ο Διόνυσος και η χορεύτρια σύζυγός του, η Αριάδνη, η Κρητικιά πριγκίπισσα, κοιτάζουν προς τα κάτω τον Πρόνομο, τον αυλητή.

Οι γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις έπαιζαν τις μαινάδες. Αυτές θα μπορούσαν να είναι μέρος μιας γιορτής ή μιας τελετής μόνο για γυναίκες. Στην ετήσια γιορτή των Αγρίων, για παράδειγμα, κάποτε τρεις ομάδες γυναικών που χόρευαν έσπευδαν στα βουνά, περιπλανώμενες όλη τη νύχτα μέσα στη συλλογική τους έκσταση για να υψωθούν πάνω από τη γήινη ύπαρξή τους και να ενωθούν με τον θεό τους, τον Διόνυσο.

Αν και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τον σύγχρονο ελληνικό χορό μέχρι την αρχαιότητα, οι αρχαίες ελληνικές χορευτικές μορφές και κινήσεις συναντώνται ακόμη και σήμερα σε διάφορες ελληνικές κοινότητες.

Ο αρχαίος ελληνικός χορός, μαζί με τις σχετικές ιστορίες και μορφές του, ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους, χορευτές, θεατρικούς καλλιτέχνες και πολλούς άλλους ανά τους αιώνες και σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

 

Διαβάστε τα άρθρα για τον χορό

Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει

Διαβάστε για τις δραστηριότητές μας


Tagged:


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved