Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο: η ανάλυση ειδικών του ΝΑΤΟ

Είναι ένας νέος πόλεμος του Οκτωβρίου. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή της στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. Χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Μαύροι πύργοι καπνού υψώθηκαν από τα σημεία όπου χτύπησαν. Με μοτοσικλέτες, φορτηγά, ακόμη και με αλεξίπτωτα πλαγιάς, Παλαιστίνιοι μαχητές έπεσαν σε ισραηλινές κοινότητες. Οι αναφορές αναφέρουν ότι περισσότεροι από εκατό Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. «Είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε γύρους μάχης – σε πόλεμο», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: ΤΙ ΑΚΡΒΩΣ ΕΓΙΝΕ

Παρακάτω, οι ειδικοί μας μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με τα γεγονότα που εξελίσσονται. Καθώς το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων. Σχεδόν πενήντα χρόνια ακριβώς μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, γνωστό και ως πόλεμος του Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις στο Ισραήλ σήμερα το πρωί είναι μόνο η αρχή αυτής της σύγκρουσης. Ο Νετανιάχου έχει ήδη υποσχεθεί να «απαιτήσει ένα τεράστιο τίμημα» και δε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υποχωρήσει από αυτόν τον όρκο. Αυτό δεν πρόκειται να είναι ένα μικρός τιτανικός. Η απαράμιλλη φύση της επίθεσης δεν θα το επιτρέψει. Αιφνιδιαστικές επιθέσεις έχουν ξανασυμβεί.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο: η πολυπλοκότητα

της καλά προετοιμασμένης επίθεσης.»

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έγινε πενήντα χρόνια και μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ είναι μια αναφορά που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στα βιβλία της ιστορίας. Αλλά εδώ και χρόνια, το Ισραήλ και η Χαμάς (και άλλες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες) έχουν εμπλακεί σε πολλαπλούς γύρους πυραυλικών πυρών από τη Γάζα. Επιθέσεων, που ακολουθούνται από ισραηλινές απαντήσεις που πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Αυτό είναι καινούργιο. Δεν είναι οι πέντε χιλιάδες και πλέον ρουκέτες που έχουν ήδη εκτοξευθεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ τις τελευταίες δώδεκα ώρες που συγκλονίζουν τους Ισραηλινούς και τον κόσμο. Είναι η πολυπλοκότητα αυτής της εξαιρετικά καλά σχεδιασμένης και καλά προετοιμασμένης επίθεσης, κατά την οποία οι τρομοκράτες της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ από ξηράς, από τη θάλασσα, ακόμη και από αέρος (μέσω αλεξίπτωτων πλαγιάς).

Ξεκίνησαν μια απρόκλητη και αδιάκριτη δολοφονία ανδρών, γυναικών και παιδιών στα σπίτια τους, στους δρόμους, ακόμη και σε ένα πάρτι στη φύση στην έρημο. Αυτό ήταν μια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ήταν μια αποτυχία ασφαλείας, υπονομεύοντας αυτό που θεωρήθηκε ότι ήταν μια επιθετική και επιτυχημένη πολυεπίπεδη προσέγγιση του Ισραήλ προς τη Γάζα.

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο

Αλλά η εξέταση των αποτυχιών των πληροφοριών και της ασφάλειας, η οποία σίγουρα προηγείται, πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην πραγματικότητα ενός πολέμου που είναι σχεδόν βέβαιο ότι μόλις αρχίζει.

Πιο άμεσα, οι μεγαλύτερες ανησυχίες για το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας είναι σχεδόν σίγουρα διττές: Να προστατεύσει τους ισραηλινούς πολίτες που πολιορκούνται από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Έχουν διεισδύσει στη χώρα.

Να προσπαθήσει να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να συμμετάσχει στη σύγκρουση. Εδώ και χρόνια υπάρχουν προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο ενός πολυμέτωπου πολέμου. Αν αυτή είναι η αρχή ενός τέτοιου πολέμου, ο πιθανός θάνατος και η καταστροφή μπορεί να ξεπεράσει οτιδήποτε έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο:

θα εξαπολύσει αντίποινα.»

Οι σειρήνες σήμαιναν επιθέσεις με ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ νωρίτερα σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων συμβαίνει στο νότιο Ισραήλ. Εάν η Χεζμπολάχ εισέλθει στη σύγκρουση, αυτό δε θα ισχύει πλέον: Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει έναν πόλεμο σε ολόκληρη τη χώρα που δεν έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η σύγκρουση, και ιδιαίτερα μια παρατεταμένη σύγκρουση, επηρεάζει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την αξιοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ και την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα είναι ένα κρίσιμο στρατηγικό ερώτημα. Το Ισραήλ, όπως συμβαίνει συχνά, θα έχει κάποιο εύρος ζώνης από τη διεθνή κοινότητα τις επόμενες ημέρες για να εξαπολύσει αντίποινα.

Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί ένας πόλεμος και όσο περισσότερο μακελειό υπάρχει, η διεθνής κοινότητα θα αρχίσει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν. Η Ιερουσαλήμ είναι απίθανο να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, εκτός αν θεωρήσει ότι έχει επιτύχει τουλάχιστον κάποιους από τους στόχους της.

Ενώ το Ριάντ μπορεί να υποστηρίζει ιδιωτικά τις προσπάθειες του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες της Χαμάς, η αραβική πιάτσα δεν είναι πιθανό να είναι τόσο υποστηρικτική. Ειδικά καθώς οι εικόνες από την τηλεόραση, τον Τύπο και το Χ (πρώην Twitter) αναδεικνύουν τον θάνατο και την καταστροφή στη Γάζα και ενδεχομένως στον Λίβανο.

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι πιθανό όχι μόνο να καθορίσουν το μέλλον της ασφάλειας του Ισραήλ, αλλά και το μέλλον της θέσης του στην περιοχή.

(Jonathan Panikoff είναι ο διευθυντής της Πρωτοβουλίας Scowcroft για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή στα Προγράμματα Μέσης Ανατολής. Είναι πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών μυστικών υπηρεσιών για την Εγγύς Ανατολή στο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι απόψεις που εκφράζονται στην παρούσα δημοσίευση είναι του συγγραφέα και δεν υποδηλώνουν έγκριση από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την Κοινότητα Πληροφοριών ή οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ.)

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: Ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

Την Παρασκευή το βράδυ πήρα την πτήση από την Ουάσινγκτον στο Τελ Αβίβ. Προετοιμαζόμουν να φιλοξενήσω μια ιστορική πολυμερή διάσκεψη για την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση με κυβερνητικούς αξιωματούχους από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Όμως έφτασα εδώ το Σάββατο και βρήκα μια χώρα να ταλανίζεται από τη σημαντικότερη αιφνιδιαστική στρατιωτική επίθεση των τελευταίων πενήντα ετών. Το συνέδριό μας έχει πλέον αναβληθεί και το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο. Τι διαφορά κάνει μια μέρα…

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο: Οι άνθρωποι

στη Γάζα θα συνέχιζουν να υποφέρουν.

Από τότε που η Χαμάς νίκησε τη Φατάχ στη μάχη της Γάζας το 2007, μόλις δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή, ο ρυθμός της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς είχε γίνει όλο και πιο συνηθισμένος. Η τακτική τρομοκρατία της Χαμάς ακολουθείται από προβλέψιμα ισραηλινά αντίποινα. Κάθε φορά που οι καταστροφικοί κύκλοι γίνονταν ιδιαίτερα βίαιοι, εξωτερικοί διαμεσολαβητές βοηθούσαν στη διαπραγμάτευση μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ συνήθως πετύχαινε τον πρωταρχικό του στόχο, δηλαδή την ενίσχυση της ασφάλειάς του, και η Χαμάς συνήθως πετύχαινε τον στόχο της να παρουσιαστεί ως ηγέτης της «αντίστασης». Οι άνθρωποι στη Γάζα, αυτοί που η Χαμάς ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει, θα συνέχιζαν να υποφέρουν.

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ:  Η ΧΑΜΑΣ

Αυτή η ρουτίνα δεν υπάρχει πια. Η Χαμάς έχει αποδειχθεί επιχειρησιακά πιο φιλόδοξη και τακτικά πιο ικανή από ό,τι αναμενόταν. Αναλογικά, οι απώλειες που υπέστη σήμερα το Ισραήλ συνιστούν μεγαλύτερο πλήγμα από αυτό που υπέστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την 11η Σεπτεμβρίου. Η ισραηλινή στρατιωτική απάντηση θα αντανακλά αυτή την πραγματικότητα, με χερσαίες επιχειρήσεις που θα συνοδεύουν τις αεροπορικές επιδρομές. Το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντικά υποβαθμισμένη Χαμάς. Σημαντικές καταστροφές εντός της Γάζας. Όπως η 11η Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε μακροπρόθεσμο στρατηγικό λάθος για την Αλ Κάιντα, έτσι και η 10/8 θα αποδειχθεί πιθανότατα παρόμοιο στρατηγικό λάθος για τη Χαμάς.

Γιατί η Χαμάς να εξαπολύσει μια ασυνήθιστα φιλόδοξη και θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε μαζικά ισραηλινά αντίποινα και στην απώλεια ζωών Παλαιστινίων πολιτών; Τρεις λόγοι:

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο: Οι επιθέσεις

θα μετατοπίσουν το αφήγημα.»

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: ΟΙ ΛΟΓΟΙ

  1. Επειδή αυτό κάνει η Χαμάς. Ο ιστορικός λόγος για τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει ο κύριος λόγος: Οι επιθέσεις εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων δεν έχει επιλυθεί. Από τη σκοπιά των Παλαιστινίων, η κατάστασή τους χειροτερεύει σημαντικά υπό τη δεξιά ισραηλινή κυβέρνηση.
  2. Οι επιθέσεις θα μετατοπίσουν το αφήγημα μακριά από την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Δεδομένης της πρωτοφανούς κλίμακας της επιχείρησης, ο σχεδιασμός αυτών των επιθέσεων προηγείται σαφώς της αντιληπτής πρόσφατης προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Αν και δεν είναι πιθανό να ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη των επιθέσεων, οι ενέργειες της Χαμάς στέλνουν μια σαφή υπενθύμιση στους Σαουδάραβες ότι το παλαιστινιακό ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη υποθέμα στις διαπραγματεύσεις εξομάλυνσης. Για αυτούς, είναι το μοναδικό θέμα.
  3. Οι επιθέσεις της Χαμάς θα κερδίσουν μεγάλο σεβασμό μεταξύ των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, όπου ορισμένοι μπορεί να εμπνευστούν για να εξαπολύσουν λιγότερο δραματικές επιθέσεις. Οι συνθήκες για μια τρίτη Ιντιφάντα είναι ήδη παρούσες. Ο σεβασμός για τις ενέργειες της Χαμάς θα επεκταθεί στους Άραβες της ευρύτερης περιοχής, ακόμη και μεταξύ των πολιτών των κρατών που έχουν δημιουργήσει δεσμούς με το Ισραήλ. Το γεγονός ότι η Χαμάς μπόρεσε να εξαπολύσει μια τόσο σοβαρή πρόκληση στο Ισραήλ θα γιορταστεί, και τα αντίποινα του Ισραήλ θα καταδικαστούν.

Δεν θα υπάρξουν νικητές σε αυτόν τον «πόλεμο». Εκατοντάδες άνθρωποι θα πεθάνουν και η μαζική καταστροφή θα κυριαρχήσει στη Γάζα για άλλη μια φορά. Αλλά μέχρι στιγμής, η Χαμάς έχει καταφέρει να φέρει σε μεγάλη αμηχανία την ηγεσία του Ισραήλ και τους στρατιωτικούς και μυστικούς μηχανισμούς του. Για τη Χαμάς, αυτό μπορεί να είναι αρκετό. 

(Ο Richard LeBaron είναι μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης των προγραμμάτων Μέσης Ανατολής του Ατλαντικού Συμβουλίου. Είναι πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Κουβέιτ και πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ.)

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: Η ΝΕΑ ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Αν η επίθεση αποτελεί προσπάθεια της Χαμάς ή του αντιπροσώπου όπλων της, του Ιράν, να σταματήσει τις συνομιλίες ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, απέτυχε.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο: η ατζέντα

θα επικεντρωθεί σε μια μελλοντική Γάζα.»

Το Ισραήλ θα αποκλείσει τη Γάζα με πρωτοφανή παρουσία και ασφυκτικούς περιορισμούς. Αυτή θα είναι η νέα βασική γραμμή από την οποία το Ριάντ θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί την «πορεία προς τα εμπρός» για τους Παλαιστίνιους. Σε αυτή επέμενε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με το Ισραήλ. Η Χαμάς έχει προσφέρει κακές υπηρεσίες σε όλους τους Παλαιστίνιους.

Η Σαουδική Αραβία αντέδρασε στην επίθεση τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα παράπονα των Παλαιστινίων. Αλλά η διεθνής κοινή γνώμη είναι κατά κύριο λόγο με το Ισραήλ ως θύμα αυτής της εκ νέου αναζωπύρωσης της βίας. Η Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του ρόλου της ως νονού των μουσουλμάνων παγκοσμίως, θα μπορούσε να επιλέξει να καλέσει τώρα στο Ριάντ πολιτικούς ηγέτες από τη Γάζα. Να τους ακούσει καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Ισραήλ. Αλλά η ατζέντα θα επικεντρωθεί σε μια μελλοντική Γάζα χωρίς τη Χαμάς, και αυτό θα είναι ένα αδιαπραγμάτευτο σημείο εκκίνησης.

Το Ισραήλ πρέπει να προσέξει να μην δώσει στο Ιράν και τη Χαμάς τη νίκη που θέλουν και χαλάει τη συμφωνία. Να απαντήσει στρατιωτικά με τρόπους που θα οδηγήσουν σε μαζικούς θανάτους αμέτοχων Παλαιστινίων. Θα καταστήσουν αδύνατο για τη Σαουδική Αραβία να παρακάμψει αυτές τις ενέργειες επιδιώκοντας μια συμφωνία ένταξης.

(Η Kirsten Fontenrose είναι μη μόνιμη ανώτερη συνεργάτης της Πρωτοβουλίας Scowcroft για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πρώην ανώτερη διευθύντρια για τον Κόλπο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.)

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ

Το μέγεθος της τραγωδίας που εκτυλίσσεται σήμερα στο Ισραήλ είναι πρωτοφανές. Η Χαμάς επέφερε ιστορικό πλήγμα στο Ισραήλ. Διείσδυσε σε ισραηλινά σπίτια, κρατώντας ομήρους πολίτες. Πανηγύρισε για την καταστροφή. Δεν είναι ακόμη σαφές σε αυτές τις πρώτες ώρες αν και με ποιους τρόπους θα κλιμακωθεί η κατάσταση.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο: ο Νετανιάχου

έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία.»

Αν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη ή μέσα στο Ισραήλ θα ακολουθήσουν τις εκκλήσεις να ενωθούν με τα όπλα. Αν οι εχθροί του Ισραήλ στο βορρά, όπως η Χεζμπολάχ, θα συμμετάσχουν. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: Η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι σαρωτική και καταστροφική. Αυτός ο πόλεμος δεν μοιάζει με κανέναν άλλο πόλεμο που έχουμε δει εδώ και μια γενιά. 

Η χρονική στιγμή δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ο Νετανιάχου έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία και έχει υπονομεύσει την ετοιμότητα των δυνάμεων. Τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα αποκαλύπτουν μεγάλες αδυναμίες στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο

Η δυσαρέσκεια υποβόσκει στη Γάζα. Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη φωνή τους στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ και ΗΠΑ. Σίγουρα τώρα έχουν βρει μία.

(Ο Carmiel Arbit είναι μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης για τα Προγράμματα Μέσης Ανατολής και την Πρωτοβουλία Scowcroft για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή στο Ατλαντικό Συμβούλιο.)

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: ΑΣΑΦΕΙΑ

Τον περασμένο μήνα, πέταξα από το σπίτι μου στο Βερολίνο για να συμμετάσχω σε μια κλειστή εκδήλωση στο Sha’ar HaNegev, στα σύνορα με τη Γάζα. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Israel Policy Forum και άλλους φορείς επικεντρώθηκε στις λύσεις για την ενεργειακή και υδάτινη κρίση και στη σημασία της εξεύρεσης τρόπων συνεργασίας των κοινοτήτων του Ισραήλ και της Γάζας για τις κοινές απειλές ενόψει της κλιματικής αλλαγής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως επί το πλείστον βασικά μέλη της διεθνούς κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και της Γάζας. Ένας από τους οικοδεσπότες μας την ημέρα ήταν ο Ophir Liebstein, ο θρυλικός επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου Sha’ar HaNegev.

Ο Liebstein μίλησε με πάθος για την ανάγκη να προωθηθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα. Επίσης να διασφαλιστεί ότι οι γείτονές του στη Γάζα έχουν επαρκή ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Είχε πλήρη επίγνωση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Σήμερα, βρήκε τραγικό θάνατο ενώ υπερασπιζόταν γενναία τη γενέτειρά του από τους τρομοκράτες της Χαμάς που διείσδυσαν στο Ισραήλ. Άφησε πίσω του μια σύζυγο και τέσσερα παιδιά.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο:

οι Ισραηλινοί αναρωτιούνται

για την κολοσσιαία αποτυχία

της κυβέρνησης Νετανιάχου.»

Τα μέλη της διεθνούς κοινότητας εμπνεύστηκαν από ανθρώπους όπως ο Λίμπσταϊν, ο οποίος ήταν ένας άνθρωπος της ειρήνης με προνοητική σκέψη. Αντιλαμβανόταν παράλληλα την πραγματικότητα της δύσκολης κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής.

Με την πάροδο των ετών, η Παλαιστινιακή Αρχή και οι Ισραηλινοί ανέπτυξαν από κοινού σημαντικά έργα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και υδατικής κρίσης της Γάζας, με την οικονομική και πολιτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Οι ενέργειες της Χαμάς σήμερα θέτουν όλα αυτά σε κίνδυνο.

Δεν είναι σαφές τι πίστευε η Χαμάς ότι θα πετύχαινε σε αυτόν τον πόλεμο. Οι ενέργειες της Χαμάς δεν θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες της Γάζας. Καθώς εκτυλίσσεται η ανθρώπινη τραγωδία, οι Ισραηλινοί αναρωτιούνται για την κολοσσιαία αποτυχία της κυβέρνησης Νετανιάχου στον τομέα της ασφάλειας και για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

(Ο Ariel Ezrahi είναι μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης των προγραμμάτων Μέσης Ανατολής του Ατλαντικού Συμβουλίου.)

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η Χαμάς εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισραήλ σε μια πρωτοφανή και αιφνιδιαστική επίθεση. Σε μια καλά συντονισμένη επιχείρηση που περιελάμβανε μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Οι δυνάμεις της Χαμάς κατάφεραν να διεισδύσουν σε δεκάδες χωριά και φυλάκια στα σύνορα με τη Γάζα, να σκοτώσουν περισσότερους από εκατό ανθρώπους και να απαγάγουν δεκάδες. Μεταξύ αυτών στρατιώτες, ηλικιωμένους και παιδιά. Η Χαμάς ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση και ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμαντ Ντέιφ, ισχυρίστηκε ότι ήταν εκδίκηση για τις ενέργειες του Ισραήλ στο τέμενος Αλ Ακσά.

Το πλήρες μέγεθος του συμβάντος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Είναι ήδη μακράν μία από τις πιο απαιτητικές επιθέσεις που έχει δει το Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα η Χαμάς προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το επίτευγμά της. Το μέγεθός του πιθανότατα την εξέπληξε: Επιχειρώντας να εμπλέξει και άλλα πεδία στην εκστρατεία, μεταξύ άλλων. Εστιάζοντας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο:

η ισραηλινή ηγεσία προτίμησε

να ενισχύσει τη Χαμάς.»

Ταυτόχρονα, η Χαμάς πιθανότατα ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των μελών της που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς που έχει απαγάγει. Η Χαμάς πιθανόν να προετοιμάζεται επίσης για μια ισραηλινή χερσαία εκστρατεία.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: ΦΑΣΜΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΩΝ

Το Ισραήλ φαίνεται ότι υπέστη τακτική και επιχειρησιακή αποτυχία: Φαίνεται ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες πριν από αυτές τις επιθέσεις. Ακόμη χειρότερα, ολόκληρη η στρατηγική του Ισραήλ, όσον αφορά στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται να έχει καταρρεύσει. Η ισραηλινή ηγεσία προτίμησε να ενισχύσει τη Χαμάς εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Θεωρούσε ότι η διαφοροποίηση μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας θα εμπόδιζε αναπόφευκτα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Τώρα, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα διλημμάτων. Πρώτον, το Ισραήλ προσπαθεί πάση θυσία να αποτρέψει την εξάπλωση της εκστρατείας σε πρόσθετους χώρους. Συν τοις άλλοις, το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει αν οι δυνάμεις του θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, ένα βήμα που προηγουμένως προσπαθούσε να αποφύγει. Ακόμη, αν θα προσπαθήσει να ανατρέψει την εξουσία της Χαμάς ενώ ένας πρωτοφανής αριθμός ισραηλινών αιχμαλώτων βρίσκεται στη Γάζα.

Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ: ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της εκστρατείας και δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν πολλές εβδομάδες μαχών μπροστά μας. Μπορεί να επεκταθούν από τη Γάζα σε άλλες περιοχές.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο: θα επηρεάσει

στο τι συμβαίνει και σε άλλα πεδία.»

Υπό αυτή την έννοια, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά τις επιθέσεις, ήταν κρίσιμη. Ενίσχυσε την επιθυμία του Ισραήλ να επικεντρωθεί στη Γάζα. Μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να συμμετάσχει σε αυτή την εκστρατεία.

Το επόμενο βήμα είναι μια σοβαρή ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι σημαντικό πριν από αυτή την επίθεση, το Ισραήλ να καθορίσει ακριβώς ποιος είναι ο σκοπός του. Αυτό που θα κάνει το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα επηρεάσει όχι μόνο τη Γάζα αλλά και το τι συμβαίνει σε άλλα πεδία.

(Danny Citrinowicz είναι μη μόνιμος συνεργάτης του Atlantic Council’s Middle East Programs και συνεργάτης του Institute for National Security Studies.)

 

Διαβάστε τα άρθρα πολιτικής ανάλυσης που έχουμε δημοσιεύσει

Δείτε τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσειΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved