ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΞΙΝΕΣ;
Επειδή σε αυτό το τμήμα αυτού του ιστοτόπου θα μιλήσουμε θα μιλήσουμε για την αποτοξίνωση και τις ωφέλειες της υγιεινής διατροφής, ακόμα και για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της τροφής μας, καλό θα ήταν να μιλήσουμε πρώτα απ’όλα για το τι είναι τοξίνες, διότι αυτό το θέμα θα έρχεται και θα επανέρχεται συνεχώς στην κουβέντα μας.
ΕΝΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ
Ορισμός: τοξίνη επικίνδυνη είναι οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και πολύ θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες, μπορεί να μετατραπούν σε τοξίνες αν τις λάβουμε σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα .
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τοξικότητας από βιταμίνη Α, που περιγράφηκε πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα, όταν οι εξερευνητές των πόλων έφαγαν το συκώτι από πολικές αρκούδες και υπέστησαν οξεία δηλητηρίαση με βιταμίνη Α.
Ακόμα και υπερβολικές ποσότητες νερού μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα που εμφανίζεται με υπονατριαιμία (χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου στο αίμα), με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία. Η δηλητηρίαση από νερό είναι πολύ συχνή σε ασκούμενους σε αθλήματα αντοχής και υπεραντοχής, και γίνεται η δεύτερη αιτία κατάρρευσης (σοκ) σε αγώνες που η διάρκειά τους ξεπερνά τις 4 ώρες.
Στην πραγματικότητα, όμως, ο οργανισμός μας απειλείται κυρίως από ουσίες που δεν έχουμε καθόλου ανάγκη. Ουσίες που δεν προκαλούν κανένα καλό στον οργανισμό, ακόμα και σε ελάχιστη ποσότητα. Ουσίες που κατά βάση είναι εντελώς άχρηστες, όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος, οι διοξίνες κ.τ.λ.
Τοξίνωση του σώματος προκαλείται: Από την τροφή και το νερό (διατροφικά), από τους πνεύμονες (εισπνευστικά), από το δέρμα (διαδερμικά), από άλλες οδούς (παρεντερικά, οφθαλμικά κ.τ.λ.).
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΞΙΝΩΣΗΣ
Η συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγεία ουσιών ονομάζεται τοξίνωση. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Το σώμα μας, για να απαλλαγεί από αυτές, αποτοξινώνεται διαρκώς μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα (κυρίως στο συκώτι, στο έντερο, στα νεφρά και στο δέρμα) και από τους μηχανισμούς που διαθέτει. Σήμερα, όμως, λόγω της κακής διατροφής, της ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των τοξικών που υπάρχουν στο περιβάλλον και της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται.
Μάλιστα, τα τελευταία 130 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 100.000 νέα συνθετικά χημικά, από τα οποία μόνο τα 25.000 θεωρούνται σχετικά ασφαλή. Η συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό ουσιαστικά μπλοκάρει το μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κούραση, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, τριχόπτωση, παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, ή ακόμα και να επιβαρύνει ορισμένες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης. Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι συσσωρευμένες τοξίνες στο σώμα μας μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλά και στον τρόπο ζωής μας (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση).
Τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης είναι μια ευκαιρία να αποφύγουμε ή να μειώσουμε την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων) που σε μεγάλη ποσότητα επιβαρύνουν τον οργανισμό μας, ώστε να βελτιώσουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Ωστόσο, ακριβώς επειδή αυτές οι τροφές παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, η αποτοξίνωση δεν πρέπει να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης δεν ενδείκνυνται για εγκύους, γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί, μητέρες που θηλάζουν, ασθενείς, ανθρώπους που νιώθουν αδυναμία ή που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης.
ΚΑΤΙ ΣΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Θα δούμε στη συνέχεια πως μπορούμε να απαλλαγούμε απ’τις τοξίνες με διαφορετικούς τρόπους χρησιμοποιώντας αυτά που βρίσκουμε στο ντουλάπι μας ή μπορούμε να βρούμε στη φύση με εύκολο τρόπο. Τα βότανα, τα φρούτα, ο σωστός συνδυασμός ζωικών και φυτικών τροφών είναι, εκτός από διατροφή, ένας τρόπος θεραπείας και συντήρησης της καλής μας υγείας.
Επιστρέφουμε στην ιπποκράτεια ιατρική, κρατώντας τα χρήσιμα συμπεράσματα της σύγχρονης ιατρικής, έτσι όπως έχουν διατυπωθεί μετά από κλινική ή εργαστηριακή έρευνα, σε όλο τον κόσμο. Αυτή η εισαγωγή περί τοξινών θα είναι χρήσιμη στα επόμενα δημοσιεύματά μας που θα έχουν σα σκοπό να αναδείξουν τους τρόπους εναλλακτικής ιατρικής, μ’ένα επιστημονικό τρόπο, σε κάθε περίπτωση.
Γιάννης Φραγκούλης