ΙΑΤΡΙΚΗ
ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΩΝ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΑ
Δίαιτα και μικροβιώματα: γράφει ο Αντώνης Καράγιωργας*
Σε πρόσφατο κείμενό μου, σας γνώρισα την δουλειά αυτού του Αυστραλού μάγκα, του καθηγητή ανοσολογίας, του Charles Mackay. Όλες του οι δημοσιεύσεις είναι σε πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικά περιοδικά. Κι επειδή δεν πίστεψα ότι θα βλέπατε το σχετικό βίντεο, έκατσα και σας ετοίμασα μια μικρή μετάφραση του.
ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΑ: Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ακούστε τι λέει ο ίδιος στο βίντεο:
«Η δίαιτα μπορεί να αλλάξει την σύσταση των μικροβίων του μικροβιώματος, η οποία πάλι μπορεί να επηρεάσει την δυσβίωση (φτωχή ποικιλία) και έτσι να προκληθεί η ανάπτυξη όλων αυτών των νόσων: άσθμα, λιπώδες ήπαρ, ευερέθιστο έντερο, διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, τροφικές αλλεργίες, καρδιαγγειακά και νευρολογικά (αυτισμός, Alzheimer ).
Είναι πολύ πιθανόν ότι η Δυτική δίαιτα προκαλεί όλες αυτές τις ασθένειες.
Νομίζω ότι η δίαιτα και το μικροβίωμα μπορούν να ενοποιηθούν σε ένα μηχανισμό, για να αντιμετωπισθούν όλες αυτές οι νόσοι, που είναι τα κύρια βάρη της ανθρώπινης υγείας.
«Δίαιτα και μικροβιώματα: οι φυτικές ίνες αποικοδομούνται σε SCFA.»
Θα ήθελα να σας πω πως μπήκαμε σε αυτήν την υπόθεση με το μικροβίωμα: Πήγαμε ανάποδα. Πρώτα ανακαλύψαμε έναν υποδοχέα, τον GPR 43, ο οποίος βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια των ανοσοποιητικών κυττάρων αλλά και των εντερικών επιθηλιακών κυττάρων. Όταν τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (Short Chain Fatty Acids- SCFA), που είναι προϊόντα του εντερικού μικροβιώματος, προσδένονται πάνω στον υποδοχέα αυτόν, προκαλούν αντιφλεγμονώδη επίδραση.
ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΑ: Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Στο σχήμα βλέπουμε ότι οι φυτικές ίνες μεταβολίζονται από το εντερικό μικροβίωμα και παράγουν μεγάλες ποσότητες SCFA, τα οποία στην συνέχεια προσδένονται πάνω στο υποδοχέα.
Εάν λοιπόν τα SCFA παίζουν τέτοιο σπουδαίο ρόλο, θα πρέπει να περιμένουμε ότι και οι φυτικές ίνες κάνουν το ίδιο γιατί αυτές αποικοδομούνται σε SCFA.
Ταΐσαμε ποντίκια με μεγάλα ποσά φυτικών ινών και πήραμε μεγάλο βαθμό προστασίας στο μοντέλο της κολίτιδας. Ενώ όταν κάναμε το αντίθετο, δηλαδή όταν ταΐσαμε τα ποντίκια με καθόλου ή λίγη φυτική ίνα πήραμε απαίσια ασθένεια σε αυτά τα ποντίκια. Δηλαδή πήραμε καταστροφή του επιθήλιου και χειρότερη φλεγμονή. Επίσης η χαμηλή φυτική ίνα μας έδωσε περισσότερους και μεγαλύτερους καρκίνους στο παχύ έντερο.
«Δίαιτα και μικροβιώματα: η επίδραση
μιας διατροφής πλούσιας σε
ίνες και οξεϊκό οξύ.»
Κι αυτό κάπου θυμίζει τις παρατηρήσεις του Burkitt στην Αφρική. Αυτός ο επιστήμονας παρατήρησε ότι οι Αφρικανοί δεν παθαίνουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους. Και ο Burkitt υπέθεσε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών στην Αφρική.
ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΑ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Κοιτάξαμε μετά, τις θετικές αλλαγές που επιφέρουν οι φυτικές ίνες στο εντερικό μικροβίωμα.
Επίσης μελετήσαμε την επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε ίνες και οξεϊκό οξύ, σε διάφορες αρρώστιες, σε ποντίκια μοντέλα. Βρήκαμε πως η διατροφή αυτή ανέταξε τον διαβήτη τύπου Ι. Επίσης όταν ταΐσαμε έγκυο ποντικίνα προλάβαμε το άσθμα στο παιδί της.
Στην φωτό φαίνονται τα πράγματα που σχετίζονται ή προστατεύουν από αλλεργίες και απ’ το άσθμα.»
Με τις υγείες σας.
*Ο Αντώνης Καράγιωργας είναι βιοχημικός.
Διαβάστε τα άρθρα ιατρικού ενδιαφέροντος που έχουμε δημοσιεύσει