Λυρικά τραγούδια

ΛΥΡΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΖΩΗ

Η Σταματία Μαλλούδη συνομιλεί με την Εύα Μαρά

Λυρικά τραγούδια: συνέντευξη της Εύας Μαρά

Diva’s Christmas Dream: Σμίγοντας τους ήχους της δύσης, της ανατολής και της ελληνικής μελωδίας. Σταματία Μολλούδη: «Το λυρικό τραγούδι είναι όλη μου η ζωή, η Ψυχή, όλο μου το είναι». Η χαρισματική, διακεκριμένη mezzo soprano, Σταματία Μολλούδη, λυρική τραγουδίστρια -vocal coach και ιδιοκτήτρια της Vocal portal, μας προσκαλεί εκ νέου σε μια άκρως ξεχωριστή και πρωτότυπη ουσική παράσταση στο πνεύμα των eορτών στο Βασιλικό Θέατρο.

Λυρικά τραγούδια: Η παραγωγή

Πρόκειται για μια άκρως εμπνευσμένη παραγωγή, την «Diva’s Christmas Dream» που υπόσχεται να μας ταξιδέψει σ” ένα μαγικό μουσικό τοπίο. Εκεί όπου οι ήχοι της Δύσης και της Ανατολής συναντώνται σ” ένα απόλυτα επιτυχημένο συνταίριασμα διαμέσου της ελληνικής μελωδίας.

Με δημοφιλή highlights του λυρικού ρεπερτορίου και crossover τραγούδια που συναντούν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες διανθισμένα με ανατολίτικα στοιχεία έρχεται να μας εκπλήξει σε μια βραδιά πολυποίκιλων μουσικών δονήσεων και πλουσίων ηχοχρωμάτων… προς τέρψιν του πιο απαιτητικού φιλοθεάμονος κοινού!

Ποιο είναι το χριστουγεννιάτικο όνειρο μιας ντίβας; Θα θέλαμε να μας δώσετε -εν συνόψει- το στίγμα-προφίλ της εορταστικής σας μουσικής εκδήλωσης «Divas Christmas Dream». Τι περιλαμβάνει; Ποιο το δέλεαρ; Πώς θα το χαρακτηρίζατε εσείς ως πρωταγωνίστριας αυτού;

Η συναυλία αυτή αποτελεί μέρος της καλλιτεχνικής πορείας της Stamátia, της καλλιτεχνικής μου προσωπικότητας, μέσα από την οποία προσπαθώ να συνδυάσω το λυρικό τραγούδι με άλλα μουσικά είδη, να το φέρω στο σήμερα και να το αναδείξω ως κάτι ζωντανό.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια μοναδική συναυλία με αγαπημένες λυρικές μελωδίες της όπερας, των Χριστουγέννων αλλά και του σήμερα, σ” ένα ιδιαίτερο fusion με ανατολίτικο και ελληνικό παραδοσιακό ήχο, και την συνοδεία εξαιρετικού 12μελούς ορχηστρικού και φωνητικού συνόλου κλασικών και παραδοσιακών οργάνων και φωνών.

Προσωπικά, θα το χαρακτήριζα ως μια ξεχωριστή ακουστική εμπειρία μέσα από το πάντρεμα της λυρικής φωνής και του λυρικού και οπερατικού ρεπερτορίου με τα ελληνικά και ανατολίτικα χρώματα και ακούσματα που δίνει το κανονάκι και τα παραδοσιακά κρουστά για τους λάτρεις και της όπερας αλλά και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως και της ανατολίτικης κουλτούρας επίσης.

Λυρικά τραγούδια

Λυρικά τραγούδια: Η συνάντηση των μουσικών

Μπορούμε να πούμε, ότι στην εν λόγω μουσική σας παράσταση ο δυτικός κόσμος της μουσικής συναντά αυτόν της ανατολής διαμέσου της ελληνικής μελωδίας;

Σίγουρα, καθώς στο πρόγραμμά μας έχουμε κομμάτια δυτικής μουσικής, σύγχρονης και κλασικής, αλλά και γνωστά αγαπημένα ελληνικά τραγούδια. Το ανατολίτικο στοιχείο ενυπάρχει διάσπαρτο σε όλο το πρόγραμμα που θα ακούσετε.

Ποια δυσκολία ενείχε αυτό το επιτυχές πάντρεμα των δύο μουσικών κόσμων;

Να είμαι ειλικρινής, δεν συναντήσαμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Όταν ξεκίνησα να διαμορφώνω την ιδέα στο μυαλό μου και να δοκιμάζω πώς θα μπορούσε αυτή να στηθεί πριν από 3 χρόνια, το πάντρεμα των δύο κόσμων ήρθε αβίαστα. Αυτό είναι και το μήνυμα που προσπαθούμε να μεταδώσουμε μ” αυτήν την συναυλία, δηλαδή την οικουμενικότητα της μουσικής. Κάποιος που αγαπά την καλή μουσική μπορεί να ακούσει με ευχαρίστηση και όπερα αλλά και παραδοσιακή ελληνική μουσική. Κι αυτό επιθυμούμε, να προσκαλέσουμε τον κόσμο να κάνει.

Ποια η ιδιαιτερότητα -του δικού σας ρόλου ως Diva στo Divas Christmas Dream;

Σ” αυτήν τη συναυλία όλοι είναι ντίβες. Άντρες και γυναίκες. Εγώ είμαι, απλά, το πρόσωπο- κρίκος που τις ενώνει και τις εκπροσωπεί. Η Stamátia είναι μια ενέργεια που ενώνει τις ενέργειες όλων των συντελεστών της. Αυτό είναι το μαγικό σε αυτήν. Εγώ παίρνω ενέργεια από όλους τους συντελεστές μου και την αντανακλώ. Αυτό νιώθω σε κάθε συναυλία.

Λυρικά τραγούδια

Λυρικά τραγούδια: Οι συνοδοιπόροι

Ποιοι αποτελούν τους συνοδοιπόρους σας σ” αυτό το μουσικό σας ταξίδι;

Συνοδοιπόροι υπάρχουν πολλοί στο ταξίδι της Stamátia, γιατί θέλω μέσα από αυτήν να συμπεριλάβω πολλά μάτια -ανθρώπους, καλλιτέχνες που στα μάτια τους βλέπω ένα κομμάτι του εαυτού μου, άλλες φορές φωτεινό και άλλες φορές σκοτεινό. Ένα κομμάτι μου που άλλες φορές θαυμάζω και άλλες μισώ. Από τον κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει έχω πάρει κάτι που με βοήθησε στην εξέλιξή μου και τους ευχαριστώ για αυτό. Άλλοι πορεύονται ακόμη μαζί μου, άλλοι ήρθαν κι έφυγαν -και άλλοι ήρθαν, έφυγαν και θα ξαναγυρίσουν όταν ξαναέρθει η ώρα να ξανασυντονιστούμε.

Στην συγκεκριμένη συναυλία, το «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο της Ντιβας» (Diva’ S Christmas Dream) Stamatia Extravaganza θα έχω ως μάτια-συνοδοιπόρους μου μια μεγάλη ομάδα από ντίβες -ορχηστρικό και φωνητικό σύνολο, σε όργανα ευρωπαϊκά, κλασικά αλλά και ελληνικά παραδοσιακά (ανερχόμενους αλλά και καθιερωμένους επαγγελματίες ο καθένας στο μουσικό του όργανο)-, με μαέστρο την μαθήτρια, φίλη και συνεργάτιδα μου Ζωή Λιάπη η οποία είναι και το κυριότερο μάτι μου σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου.

Την εξαιρετική diva καλεσμένη μου την soprano και φίλη μου, Νικολέττα Καπετανίδου, επίσης Θεσσαλονικιά, που ζει τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία. Τις δυο αρσενικές μου ντίβες Φλωριάν Μικούτα, μάγο των πλήκτρων και των ηλεκτρονικών ήχων, και το μάγο των κρουστών και των ντραμς, Κώστα Αναστασιάδη. Το μουσικό μου σύνολο τις ντίβαρές μου Δήμητρα Κογιουμτζίδου, Νάσια Σιαμέτη, Μαριάννα Ερκέκογλου, Ειρήνη Χαραλαμπάκη, Χαρά Νιωτάκη, Δέσποινα Μιχούδη, Αθανασία Σταθιά, Αγάπη Φασούλα, Yunona Boginskaja, Βασίλη Σιώμο. Τα μάτια μου αυξάνονται και πολύ χαίρομαι για αυτό!

Επίσης, να μην ξεχάσω τον κυριότερο συνοδοιπόρο μου και παραγωγό μου, Σάββα Δομόσογλου που υπεραγαπώ. Να τονίσω, ότι Μέγας χορηγός της παράστασης ο εκλεκτός μου φίλος Κάπταιν Νίκος Ζούρος.

Λυρικά τραγούδια: Η συνέχεια

Ποια τα επόμενα καλλιτεχνικά σας, μουσικά πλάνα;

Τα επόμενα σχέδιά μου είναι πολλές συναυλίες με την Σταμάτια – Stamátia σε διαφορετικές μορφές και η κυκλοφορία δισκογραφίας.

Εν κατακλείδι, πόσο δύσκολη είναι η καθιέρωση ενός λυρικού καλλιτέχνη σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς;

Πολύ δύσκολη. Απαιτείται μεγάλη υπομονή , επιμονή, κόπο και προσωπικές θυσίες. Αααααα και φαντασία. Και πάλι δεν είναι τίποτα σίγουρο. Δεν υπάρχει δηλαδή ασφαλής συνταγή επιτυχίας, δυστυχώς…

Θερμές Ευχαριστίες για αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα και φιλική συνέντευξή μας με αφορμή τη νέα σας μοναδική και ξεχωριστή μουσική παράσταση «Diva’s Christmas Dream», στο Βασιλικό Θέατρο σε μια πανδαισία μουσικών ηχοχρωμάτων από τη Δύση και την Ανατολή διαμέσου της ελληνικής μελωδίας.

Ανυπομονούμε να σας απολαύσουμε επί σκηνής και να ζήσουμε όλοι μαζί το Χριστουγεννιάτικο Όνειρο μιας ντίβας. Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στο ταξίδι σας στην υψηλή τέχνη που υπηρετείτε με ασίγαστο πάθος, συνέπεια, υψηλή αισθητική και κυρίως… συναίσθημα!

 

Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έχουμε δημοσιεύσει

Συνέντευξη Δημήτρη Δελφινόπουλου

Συνέντευξη Στράτου Κερσανίδη

Συνέντευξη Λαμπρινής Μποβιάτσου

Συνέντευξη Μαργαρίτη Τζίμα

Υπάρχω



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved