Το πρωτογάλα και το οπίσθιο γάλα είναι υπεραπλουστευμένες θεωρήσεις
αυτού που συμβαίνει στην πραγματικότητα στο στήθος. Ουσιαστικά το πρωτόγαλα είναι ένα μίγμα από μη λιπαρές ουσίες που παράγονται σταθερά και κάποιες με υψηλής περιεκτικότητας λίπους, απ’αυτές που έχουν μείνει απ’την τελευταία τροφή ή απ’αυτές που παράγονται τώρα, αλλά με αργό ρυθμό. Το πρωτόγαλα μοιάζει αδύνατο και υποκύανο. Το οπίσθιο γάλα παχύ, πλούσιο γάλα και παράγεται σύμφωνα με την κάθε απαίτηση εκροής γάλακτος. Αφού τα σφαιρίδια μπαίνουν στο γάλα, αυτό γίνεται παχύτερο και πιο άσπρο. Όσο το μωρό τρέφεται τόσο το γάλα γίνεται πιο παχύ, ανάλογα με τη διάρκεια της παράδοσης και την ποσότητα του γάλακτος. Τα παχιά συστατικά του γάλακτος έχουν σχέση με τη συχνότητα τροφής εξαιτίας της αύξησης της ποσότητας της προλακτίνης που έπεται της εκροής.
Ας μελετήσουμε τη διαδικασία της υπεραιμίας. Η ήπια υπεραιμία είναι ένα σημάδι ότι το γάλα της μητέρας έρχεται, έχουμε τη δεύτερη φάση της λακτογένεσης. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που απαντιέται πολύ συχνά. Η έλλειψη της πληρότητας στο στήθος μπορεί να δείχνει ότι τα στήθη δεν είναι έτοιμα να παράξουν γάλα ή υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Οι γυναίκες που δεν έχουν φουσκωμένο στήθος θα πρέπει να το αναφέρουν στο γιατρό τους ή σε κάποιο σύμβουλο θηλασμού.
Επώδυνη υπεραιμία συχνά συμβαίνει όταν η τροφή δεν είναι συχνή και για μικρό χρονικό διάστημα. Η καλύτερη διαχείριση της υπεραιμίας είναι η πρόληψη. Η διαδικασία της επώδυνης υπεραιμίας είναι τριπλή: αυξημένη ροή αίματος στα στήθη, εξαιτίας της συμφόρησης του ιστού, οι αγωγοί και οι κυψελίδες αρχίζουν να διογκώνονται με το γάλα και το δευτεροπαθές οίδημα πρήζεται και εμποδίζει τη λεμφική παροχέτευση. Εάν τα στήθη δεν προσεγγίζονται απ’το μωρό που θα βυζάξει ή η διέγερση του στήθους στις πρώτες 24 ή 48 ώρες μετά τον τοκετό παράγει κυψελιδικό τέντωμα, μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση των αγγείων και καταστροφή του κυψελιδικού ιστού.
Τα διευρυμένα αγγεία και αυτά με συμφόρηση μπορεί να αποτρέψουν τις κατάλληλες ορμόνες να φτάσουν στο στήθος και να παράξουν την επιθυμητή ποσότητα και ποιότητα γάλακτος.
Κάποιες μητέρες αναπτύσσουν πυρετό που συνοδεύει την υπεραιμία, στην πρώτη χρονική περίοδο μετά τον τοκετό, χωρίς αυτό να δείχνει κάποια ασθένεια. Η μη ανακουφισμένη υπεραιμία και το μεγάλο τέντωμα των κυψελίδων μπορεί να προκαλέσει ρήξη των κυψελίδων, με κάποια μερική εμπλοκή του στήθους. Μεταγενέστερα, ολική εμπλοκή του στήθους μπορεί να επιτευχτεί μέσα σε έξι ώρες απ΄την υπεραιμία που δεν έχει ανακουφισθεί.