ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ
Προστασία υγείας: γράφει ο Κώστας Πετρόπουλος
Περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια πέρασαν από αυτή τη στιγμή που ο άνθρωπος έκανε την πρώτη σκέψη: Αισθάνθηκε ότι ίσως μπορεί να κερδίσει τον αγώνα της επιβίωσης. Στηριζόμενος αρχικά στο θησαυρό των εμπειρικών γνώσεων. Αυτών που είχε αποκτήσει και διερεύνησε. Ακόμη σε κάποιους τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
Αυτά μπορεί να μην του εξασφαλίζουν την αθανασία. Τον προστατεύουν τουλάχιστον από τον πόνο και ορισμένα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα ο άνθρωπος συνεχίζει να αρρωσταίνει. Παρά τις τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους. Το χειρότερο είναι ότι αγνοεί τη φωνή του σώματός του. Όπως κάποια απλά σημάδια. Για παράδειγμα έναν επίμονο, χρόνιο βήχα. Σημάδια μιας επερχόμενης απειλής-νόσου. Ακόμη αγνοεί τις συμβουλές πρόληψης που η επιστημονική εμπειρία του προσφέρει. Γιατί;
«Προστασία υγείας: Και θα πάρουμε την υγεία μας
στα χέρια μας μόνο εφόσον ακολουθήσουμε τους κανόνες πρόληψης.»
Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο. Από τη στιγμή της γέννησης μέχρι το θάνατο του ανθρώπου. Ο πόλεμος αυτός γίνεται με τα βακτήρια, τους ιούς, τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Από κάθε είδος κινδύνους που απορρέουν από την τεχνολογική εξέλιξη. Το στρες και τις ψυχικές νόσους. Τις καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Τις κακές διατροφικές συνθήκες και την καθιστική ζωή.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ
Για να ξεφύγουμε από τους κινδύνους που μας απειλούν δε φτάνει να πηγαίνουμε στο γιατρό. Δε φτάνει να ακολουθούμε τη φαρμακευτική αγωγή που μας προτείνει. Πρέπει επίσης να είμαστε καλά πληροφορημένοι. Προπαντός να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας. Και θα πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας μόνο εφόσον ακολουθήσουμε τους κανόνες πρόληψης. Αυτοί προκύπτουν από την επιστημονική εμπειρία. Όπως και από την έρευνα που οι ειδικοί δεν κουράζονται να μας ζητούν να τους εφαρμόζουμε.
«Προστασία υγείας: Το κλειδί της πρόληψης είναι
η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Το ίδιο ισχύει και για τη μακροζωία.»
Τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να καταταγούν σε δύο κατηγορίες. Σύμφωνα με το κάθε άτομο.
Τα μέτρα πρωτογενούς πρόληψης. Κυρίως αφορούν τους υγιείς. Αποσκοπούν στην αποφυγή έναρξης των παθογενετικών διεργασιών. Μπορούν τελικά να οδηγήσουν στην κλινική εκδήλωση κάποιας νόσου.
Τα μέτρα δευτερογενούς πρόληψης. Αυτά δηλαδή που εφαρμόζονται μετά την υποχώρηση κάποιας παθολογικής κατάστασης. Για παράδειγμα ένα έμφραγμα, μία πνευμονία ή ένα άσθμα. Ακόμη τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή υποτροπής. Ουσιαστικά για την απομάκρυνση της επανεμφάνισης μιας ασθένειας.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Το κλειδί της πρόληψης είναι η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τη μακροζωία. Αρκεί να τηρεί κανείς κάποιους χρυσούς κανόνες. Αυτοί αφορούν στην προσωπική υγιεινή, στη διατροφή, στον έλεγχο του βάρους. Το στρες, η άσκηση, η πρόληψη των μολύνσεων, των ασθενειών και των τραυματισμών είναι από αυτά που είναι αναγκαία.
Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να καταλάβει αυτή τη θεώρηση. Θα το βοηθήσει σε όλη του τη ζωή. Ακόμη θα βοηθηθεί και στην ψυχική του υγεία. Αφού το υγιές σώμα έχει άμεση σύνδεση με την απουσία ψυχικών διαταραχών. Όπως και το αντίστροφο.