Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΡΟ

Οι μεγάλες παραγωγές Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης

H φετινή ξεχωριστή χρονιά των 25 χρόνων λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κορυφώνεται με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για το υπόλοιπο της χρονιάς που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει μοναδικούς μουσικούς, καταξιωμένους μαέστρους και διεθνούς φήμης ορχήστρες που θα εμφανιστούν για πρώτη φόρα στη Θεσσαλονίκη δίνοντας μια ξεχωριστή διάσταση για ένα μουσικό καλεντάρι υψηλών προσδοκιών.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Οι παραγωγές

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025 η Martha Argerich πλαισιώνεται από την Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo. Διευθύνει o Charles Dutoit.

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025 ο Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει την musicAeterna.

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025 ο Jonas Kaufmann συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Μουσική διεύθυνση o Jochen Rieder.

To Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 ο Kent Nagano διευθύνει την Dresdner Festspielorchester.

Tη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025 η Angela Gheorghiu συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση David Giménez.

Το Μέγαρο μέσω του προγράμματος για τα 25 χρόνια του που υλοποιείται, χάρη και στην υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, προσδοκά να φτάσει η τέχνη μέσω παραγωγών υψηλού επιπέδου σε όσους περισσότερους γίνεται. Σημαντική παράμετρος που πρέπει να επισημανθεί -και είναι κρίσιμο στοιχείο για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος- είναι ότι όλες οι συναυλίες έχουν χαμηλές τιμές εισιτήριων (ξεκινούν από 15€), τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα έδινε ο θεατής εάν τις παρακολουθούσε σε άλλους χώρους.

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 50€, 40€, 30€, 15€ (μειωμένο)

Η προπώληση για τις συναυλίες άνοιξε. Περισσότερες πληροφορίες https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3438

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Martha Argerich

Η Martha Argerich και η Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025 (Αίθουσα Μ1), ώρα 20.30

Ένας «ζωντανός μύθος του πιάνου» η Αργεντινής καταγωγής Martha Argerich συγκαταλέγεται στους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της κλασσικής μουσικής όλων των εποχών. Ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί θαύμα στην ηλικία των 8. Γρήγορα κέρδισε κοινό και κριτικούς με το ταλέντο της και τις δεξιοτεχνικές της ικανότητες. H Argerich διατηρεί ένα εκτεταμένο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται, στα έργα των Μπαχ, Μπαρτόκ, Μπετόβεν και Μεσιάν, καθώς και του Σοπέν, Schumann, Liszt, Debussy, Ravel, Franck, Prokofiev, Stravinsky, Shostakovich και Tchaikovsky.

Προσκαλούμενη τακτικά από τις πιο διάσημες ορχήστρες, μαέστρους και μουσικά φεστιβάλ στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Αμερική και το Ισραήλ (με τους Zubin Mehta και Lahav Shani), η μουσική δωματίου παραμένει σημαντικό μέρος της μουσικής της ζωής. Παίζει και ηχογραφεί τακτικά με τους Mischa Maisky, Alexandre Rabinovitch, Gidon Kremer και Daniel Barenboim, για τους οποίους είπε: «Αυτή η αρμονία μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων μου δίνει ένα δυνατό και γαλήνιο συναίσθημα». Έπαιξε και ηχογράφησε με τον Βραζιλιάνο πιανίστα Nelson Freire για περισσότερα από 50 χρόνια.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία

Η Martha Argerich έχει λάβει πολλά διάσημα βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα Grammy για την ηχογράφηση των κοντσέρτων Bartok και Prokofiev, Gramophon-Καλλιτέχνης της Χρονιάς και Καλύτερο Κοντσέρτο για Πιάνο της Χρονιάς, για την ηχογράφηση των κοντσέρτων Chopin «Choc» του Monde de la Musique, «Künstler des Jahres Deutscher Schallplatten Kritik», καθώς και άλλα βραβεία, Grammy για την ηχογράφηση της Σταχτοπούτας του Προκόφιεφ και του Δεύτερου και Τρίτου Κοντσέρτου του Beethoven με την Ορχήστρα Δωματίου Mahler υπό τον Claudio Abbado.

Με την πρόθεση να βοηθήσει νέους μουσικούς, η Martha έγινε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Beppu στην Ιαπωνία το 1998. Το 1999 δημιούργησε τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου και το Φεστιβάλ Martha Argerich στο Μπουένος Άιρες και τον Ιούνιο του 2002, το Progetto Martha Argerich στο Λουγκάνο. Το 2018 ξεκίνησε το Φεστιβάλ Martha Argerich στο Αμβούργο.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Το πρόγραμμα

Η Argerich έχει βραβευτεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων:

«Αξιωματικός του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων» το 1996 και «Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων» το 2004 και «Διοικητής της Λεγεώνας της Τιμής» το 2023 από τη γαλλική κυβέρνηση. «Accademica di Santa Cecilia» στο Ρώμη το 1997. «Μουσικός της Χρονιάς» από τη Musical America 2001. «The Order of the Rising» από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. «Praemium Imperiale» που απονεμήθηκε από την Ιαπωνική Ένωση Τέχνης το 2005. «Τιμητικά Κέντρου Kennedy» που απονεμήθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2016. «Commendatore dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana », απονεμήθηκε από τον Sergio Mattarella τον Οκτώβριο του 2018.

A΄ Μέρος

Ravel, «Ma mère l’Oye: cinq pièces enfantines»

M. Ravel, Κοντσέρτο για πιάνο σε σολ μείζονα

Β΄ Μέρος

M. Ravel, «Valses nobles et sentimentales»

Cl. Debussy, «La mer» (Η θάλασσα, τρία συμφωνικά σχέδια)

Martha Argerich πιάνο, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo. Διεύθυνση ορχήστρας Charles Dutoit

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3439

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 50€, 40€, 30€, 15€ (μειωμένο)

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Οι ορχήστρες

Ορχήστρες στο Μέγαρο, Θεόδωρος Κουρεντζής και musicAeterna

Handel: A Dedication Ceremony to George Friderich Handel

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2025 (Αίθουσα Μ1), ώρα 20.30.

Οι εμφανίσεις του χαρισματικού Θεόδωρου Κουρεντζή αποτελούν κάθε φορά κορυφαίο μουσικό γεγονός, καθώς οι ερμηνείες του εκλύουν ιλιγγιώδη ενέργεια, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στους ακροατές ανά τον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος που θα σώσει την κλασσική μουσική.

Ως διευθυντής ορχήστρας και μουσικός διευθυντής, έχει συνεργαστεί με κορυφαίες όπερες, όπως η Όπερα του Παρισιού, η Bayerische Staatsoper στο Μόναχο, το Opernhaus Zürich, το Teatro Real στη Μαδρίτη και το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα. Έχει επίσης συνεργαστεί με τις βασικές προσωπικότητες του σύγχρονου δυτικού θεάτρου: Robert Wilson, Romeo Castellucci, Peter Sellars, Dmitri Tcherniakov, Theodoros Terzopoulos. Ο Θεόδωρος Κουρεντζής είναι Resident Artist στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ καθώς και στο Φεστιβάλ RUHRtriennale, φεστιβάλ στη Λουκέρνη και στην Αιξ-αν-Προβάνς.

Έργα των Mozart, Mahler, Beethoven, Tchaikovsky, Rameau και Stravinsky που κυκλοφόρησαν από τον Κουρεντζή στη δισκογραφική Sony Classical έχουν λάβει πολλά διεθνή βραβεία μουσικής: ECHO Klassik, Edison Klassiek, Japanese Record Academy Award και BBC Music Magazine’s Opera Award.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Η musicAeterna

Η musicAeterna είναι ένα από τα πιο περιζήτητα σύνολα, αποτελούμενο από εξαιρετικούς σολίστ, που ξεπερνά συνεχώς τα όρια των δημιουργικών της δυνατοτήτων στον τομέα της ιστορικά ενημερωμένης απόδοσης της πρώιμης μουσικής, της ακαδημαϊκής μουσικής της κλασικής περιόδου καθώς και των σύγχρονων συνθέσεων.

Το «Handel: A Dedication Ceremony to George Friderich Handel» αποτελεί ένα θεατρικό και μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη με αφορμή τα 340 χρόνια από την γέννησή του. Υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Κουρεντζή, η ορχήστρα και η χορωδία musicAeterna παρουσιάζουν ένα «pasticcio» δηλαδή ένα κολλάζ από άριες, ορχηστρικές και χορωδιακές σκηνές από  όπερες και ορατόρια του Handel.

Η μουσική εκτελείται από μουσικά όργανα εποχής,  εκείνης της περιόδου, σε ιστορικό baroque, από τους καλλιτέχνες της musiAeterna που είναι γνωστοί για την ικανότητα τους να αναπαράγουν τον αυθεντικό ήχο εκείνης της εποχής. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέαμα γεμάτο από ψευδαισθήσεις, με εναλλασσόμενες προοπτικές, παιχνίδι με τις κλίμακες, βαθιά επικεντρωμένο στην φωνή και τον χώρο.

Ορχήστρα και χορωδία musicAeterna. Ομάδα χορού musicAeterna. Καλλιτέχνες της Anton Rubunstein Academy: Tatiana Bikmukhanmetova, σοπράνο, Ksenia Dorodova, σοπράνο, Diana Nosyreva, σοπράνο, Iveta Simonyan, σοπράνο, Sofia Tsygankova, σοπράνο, Yulia Vakula, μέτζο σοπράνο, Andrey Nemzer, κόντρα τενόρος. Διεύθυνση ορχήστρας Θεόδωρος Κουρεντζής.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3440

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 50€, 40€, 30€, 15€ (μειωμένο)

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Jonas Kaufmann

Jonas Kaufmann και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025 (Αίθουσα Μ1), ώρα 20.30.

O σούπερ σταρ των τενόρων Jonas Kaufmann έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πλαισιωμένος από τον βραβευμένο αρχιμουσικό Jochen Rieder και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ο Kaufmann έχει αφήσει την προσωπική του σφραγίδα σε εμβληματικούς ρόλους του γαλλικού, ιταλικού και γερμανικού ρεπερτορίου, διαπρέποντας παράλληλα στη φωνητική μουσική δωματίου.

Οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται από τεχνική αρτιότητα και υποκριτική δεινότητα, ενώ οι κριτικοί τον έχουν επαινέσει για τη σπάνια μουσικότητα και εκφραστικότητά του. Έχει τιμηθεί με τις σημαντικότερες διακρίσεις της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης. Έγκριτα έντυπα (Opernwelt, Diapason, Musical America) και μουσικοί φορείς (Echo-Klassik, International Opera Awards) τού έχουν απονείμει βραβεία διεθνούς κύρους.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Τα μέρη

Α΄ ΜΕΡΟΣ

Bellini, Εισαγωγή από την όπερα «Νόρμα»

Ponchielli, «Cielo e mar» από την όπερα «Τζοκόντα»

Ponchielli, «Dance of the hours» από την όπερα «Τζοκόντα»

Bizet, «La fleur que tu m’avais jetee» από την όπερα «Κάρμεν»

Bizet, «Ιντερμέτζο» από τη σουίτα αρ.1 της όπερας «Κάρμεν»

Bizet, «Danse Boheme», από τη σουίτα αρ.2 της όπερας «Κάρμεν»

Puccini, «E lucevan le stele» από την όπερα «Τόσκα»

Puccini, «Ιντερμέτζο» από την όπερα «Μανόν Λεσκώ»

Giordano, «Improvviso» από την όπερα «Αντρέα Σενιέ»

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Lehar, Εισαγωγή από την οπερέτα Η Γη του Χαμόγελου»

Lehar,  «Dein ist mein ganzes Herz» από την οπερέτα «Η Γη του Χαμόγελου»

Kalman, «Zwei Märchenaugen» από την οπερέτα «Η Πριγκίπισσα του Τσίρκου»

Williams, «Superman-March» από την ταινία «Σούπερμαν»

Morricone, «E piu ti penso» από την ταινία «Κάποτε στην Αμερική»

Morricone, «Nella fantasia», από την ταινία «Η Αποστολή»

Zimmer, «Nelle tue mani» από την ταινία «Ο Μονομάχος»

Jonas Kaufmann τενόρος, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση ορχήστρας Jochen Rieder.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3444

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 50€, 40€, 30€, 15€ (μειωμένο)

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Οι ορχήστρες

Οι ορχήστρες στο Μέγαρο: Kent Nagano και Dresdner Festspielorchester, 22 Νοεμβρίου 2025 (Αίθουσα Μ1), ώρα 20.30.

Ο Kent Nagano θεωρείται ένας από τους εξαιρετικούς μαέστρους της εποχής μας, τόσο για την όπερα όσο και για την ορχηστρική μουσική. Με ασυνήθιστους συνδυασμούς ρομαντικών και σύγχρονων προγραμμάτων, έκανε τη σύγχρονη μουσική κορυφαία προτεραιότητα. Ως περιζήτητος προσκεκλημένος μαέστρος, ο Κεντ Ναγκάνο έχει συνεργαστεί με τις κορυφαίες διεθνείς ορχήστρες του κόσμου, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου της Βαυαρίας, η Φιλαρμονική του Μονάχου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχης, η Συμφωνική Ορχήστρα του NHK και η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου και το Ensemble Modern.

Η Dresden Festpiele Orchestre, που ιδρύθηκε το 2012, είναι το σύνολο για τις ιστορικά ενημερωμένες εμφανίσεις στο Μουσικό Φεστιβάλ της Δρέσδης. Το βασικό του ρεπερτόριο βρίσκεται στη ρομαντική εποχή. Τα μέλη της ορχήστρας προέρχονται από διάσημους πρώιμους μουσικούς σχηματισμούς όπως η Ακαδημία Αρχαίας Μουσικής, η Ορχήστρα του 18ου αιώνα, το Balthasar Neumann Ensemble, το Orchester Révolutionnaire et Romantique, το Concentus Musicus Wien και το Il Giardino Armonico.

Πρόγραμμα

Βeethoven: Τριπλό κοντσέρτο, αρ. 56

Beethoven: Συμφωνία αρ. 6, «Ποιμενική»

Χρίστος Γαλιλαίας, βιολί, Jan Vogler, βιολοντσέλο, Till Fellner, πιάνο, Dresdner Festspielorchester. Διεύθυνση ορχήστρας Kent Nagano.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου βιολονίστα και διευθυντή ορχήστρας, Κοσμά Γαλιλαία.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3443

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 50€, 40€, 30€, 15€ (μειωμένο)

Angela Gheorghiu

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, 15 Δεκεμβρίου 2025, Αίθουσα Μ1, ώρα 20.30.

«Η πιο άμεσα αναγνωρίσιμη και ενδιαφέρουσα φωνή σοπράνο της εποχής μας, ένα υγρό όργανο μεγάλης λυρικής ομορφιάς με αστραφτερές υψηλές νότες από «χρυσό», αλλά και με ένα σκοτεινό, ζωντανό εύρος κοντράλτο που θυμίζει την Μαρία Κάλλας…», The Sunday Times.

Η άνοδος της Angela Gheorghiu σε διεθνές αστέρι ξεκίνησε με το ντεμπούτο της στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το 1992, όταν τραγούδησε την «Mimì»,  στο «La bohème». Την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο της στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Ήταν στο Royal Opera House Covent Garden που τραγούδησε για πρώτη φορά την πολύ αναγνωρισμένη «Violetta» της στη «La Traviata» το 1994.

Σε μια πρόβα ο μαέστρος Sir Georg Solti είπε: «Ήμουν σε κλάματα. Έπρεπε να βγω έξω. Το κορίτσι είναι υπέροχο. Μπορεί να κάνει τα πάντα». Η παράσταση γυρίστηκε και ηχογραφήθηκε επίσης από την Decca. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά παρατήρησαν ότι «ένα αστέρι γεννιέται». Έκτοτε, η κ. Gheorghiu ήταν σε συνεχή ζήτηση σε όπερες και αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Σάλτσμπουργκ, Βερολίνο, Τόκιο, Ρώμη, Σεούλ, Βενετία, Αθήνα, Μόντε Κάρλο, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Σάο Πάολο, Λος Άντζελες, Λισαβόνα, Βαλένθια, Μπάαλμπεκ, Άμστερνταμ, Κουάλα Λουμπούρ, Ζυρίχη, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Πράγα, Μόντρεαλ, Μόσχα, Ταϊπέι, Σαν Χουάν, Λιουμπλιάνα, Μπουένος Άιρες κ.ά.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί. Angela Gheorghiu, σοπράνο, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση ορχήστρας David Giménez

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3441

Τιμές εισιτηρίων: 60€, 50€, 40€, 30€, 15€ (μειωμένο)

Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

 

Διαβάστε για τις  μουσικές εκδηλώσεις στις οποίες έχουμε αναφερθεί

Αιγαίο

Βιόντι και Χατζηφραγκέτα

Ροκ συναυλία στην Θεσσαλονίκη



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved