Πρότυπος βρεφικός και παιδικός σταθμός

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΡΕΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

Πρότυπος βρεφικός και παιδικός σταθμός: γράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης

Πρότυπος βρεφικός και παιδικός σταθμός σχεδιασμένος με τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές και αρχιτεκτονικές αντιλήψεις. Ετοιμάζεται να αποκτήσει η Δ.Ε. Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η ολοκλήρωση και η λειτουργία του οποίου θα έρθει να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην προσχολική φροντίδα και εκπαίδευση. Μάλιστα αυτό θα γίνει σε μια περιοχή με αναπτυσσόμενη οικοδόμηση.

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΡΕΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΔΙΩΡΟΦΟ ΚΤΗΡΙΟ

Πρόκειται για τον βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό της οδού Παπάφη. Έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το κτίριο θα είναι διώροφο και προβλέπεται να φιλοξενεί συνολικά 170 παιδιά, 100 νήπια και 70 βρέφη. Στην υπηρεσία τους θα υπάρχουν πολλοί, και κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι, χώροι. Θα καλύπτουν τις ανάγκες προσχολικής εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας.

Η δημοπρασία του έργου έχει ήδη γίνει, από τις 11 Αυγούστου 2022. Η υποβολή των προσφορών έληξε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022. Προβλέπεται να εκτελεστεί και να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Να σημειωθεί ότι το έργο θα μπορούσε να είχε δημοπρατηθεί δύο χρόνια νωρίτερα εάν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ανταποκρίνονταν άμεσα στο αίτημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αν ενέκριναν την κατά παρέκκλιση άδεια ανέγερσης του κτιρίου. Κάτι που προβλέπεται με σαφήνεια από τους νόμους όταν πρόκειται για «κτίρια, κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως ειδικά κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος».

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΡΕΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΘΗΚΑΝ

Συγκεκριμένα το αίτημα για έγκριση της παρέκκλισης κατατέθηκε αρχικά στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας & Θράκης (ΚΕΣΑΜΑΘ) στις 30 Ιουλίου 2020, με αρ. πρωτ. 17378/30.07.2020. Για να εκδοθεί η θετική γνωμοδότηση έξι μήνες αργότερα και να παραληφθεί στις 5 Ιανουαρίου 2021, με αρ. πρωτ. 153/05.01.2021.

«Πρότυπος βρεφικός και παιδικός σταθμός: η κρατική

γραφειοκρατία,  έπληξε με μεγάλη καθυστέρηση ένα κρίσιμο έργο.»

Αμέσως μετά, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου κατέθεσε τον πλήρη φάκελο της αρχιτεκτονικής μελέτης. Με τη θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΑΜΑΘ στην Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) του δήμου Νεάπολης-Συκεών για έλεγχο, με αρ. πρωτ. 1762/22.01.2021. Για να σταλεί ο πλήρης φάκελος της οικοδομικής άδειας στο ΥΠΕΝ για την χορήγηση της παρέκκλισης, αρ. πρωτ. 443/05.02.2021. Τελικά η απόφαση της έγκρισης του αιτήματος του Δήμου από το αρμόδιο υπουργείο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022, αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/38313/1296/15-04-2022. Δηλαδή περίπου δυο χρόνια μετά την αρχική υποβολή του αιτήματος!

«Δυστυχώς η κρατική γραφειοκρατία, για ανεξήγητους, όπως πάντα, λόγους, έπληξε με μεγάλη καθυστέρηση ένα κρίσιμο έργο του Δήμου μας. Αυτό μάλιστα έχει σχέση με τον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας. Στέρησε από την κοινωνία επί διετία μια πρότυπη δομή. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι πάντες θέλουν να δείχνουν ότι κόπτονται για την αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος της στέγης και των δομών προσχολική ηλικίας. Αν όλα εξελίσσονταν ομαλά και φυσιολογικά από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού τότε: Ο πρότυπος βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός Πεύκων θα μπορούσε να ήταν έτοιμος. Θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας της Δ.Ε. Πεύκων.», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Πρότυπος βρεφικός και παιδικός σταθμός

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΡΕΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όπως τόνισε, «οι Υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα. Προχώρησαν άμεσα στη δημοπράτηση του έργου. Εστιάζουν πλέον στην προσπάθεια για συντομότερη παράδοση από τη συμβατικά προβλεπόμενη.». Δεν παρέλειψε να συγχαρεί «τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ. Τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Παναγιώτη Αγγελοχωρίτη, τον προϊστάμενο του Γραφείου Προγραμματισμού Γιάννη Πολυχρονιάδη. Αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και του πλήρους φακέλου. Επίσης και τους μελετητές της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης για την άρτια μελέτη του πρότυπου αυτού σταθμού των Πεύκων. Με αυτόν τον φορέα για μια ακόμη φορά συνεργαστήκαμε άριστα και αποτελεσματικά.».

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΡΕΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ

Ο νέος βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός Πεύκων θα είναι διώροφος συνολικού εμβαδού 1.077 τ.μ. Θα ανεγερθεί σε οικόπεδο έκτασης 1.583 τ.μ., με πρόσοψη σε δύο οδούς, Αγίας Τριάδος και Παπάφη.

Σύμφωνα με την πρωτοποριακή μελέτη, η κατασκευή του Βρεφονηπιακού και Παιδικού Σταθμού Πεύκων εξασφαλίζει:

Την αξιοποίηση των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών της εύκρατης ζώνης. Για εξασφάλιση εσωτερικού περιβάλλοντος ευκρασίας και θερμικής άνεσης. Με μείωση των θερμικών απωλειών των κτιρίων.

Τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοσης των κτιρίων.

Την αυξημένη αντισεισμική ασφάλεια των κτιρίων.

«Πρότυπος βρεφικός και παιδικός σταθμός: Ιδιαίτερη

πρόβλεψη έχει γίνει για την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου.»

Οι προϋποθέσεις χωροθέτησης του κτιρίου διαμορφώθηκαν ώστε να εξασφαλίζεται αύλειος χώρος προστατευμένος από τον βορρά. Επαρκής φωτισμός των αιθουσών με άμεση οπτική επαφή όλων των χώρων με την αυλή. Δυνατότητα εισόδου στον αύλειο χώρο από τις δύο οδούς που το περιβάλλουν. Εκμετάλλευση των κλίσεων με τη δημιουργία ράμπας για ΑμεΑ στον περιβάλλοντα χώρο.

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΡΕΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο και Α΄ όροφος. Στο ισόγειο φιλοξενούνται τα νήπια, στον Α΄ όροφο τα βρέφη. Στο υπόγειο οι βοηθητικές χρήσεις του κτιρίου. Πιο αναλυτικά το κτίριο περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους:

Υπόγειο, το οποίο περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, χώρους WC AMEA και WC/DS. Αποδυτήρια προσωπικού, αποθηκευτικούς χώρους, υπόγεια δεξαμενή νερού. Χώρους εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού κλπ.

Πρότυπος βρεφικός και παιδικός σταθμός

Ισόγειο και ημιυπαίθριος χώρος όπου περιλαμβάνονται οι αίθουσες απασχόλησης και ύπνου των νηπίων. Ο χώρος εισόδου/αναμονής και ο χώρος για τα καροτσάκια, το γραφείο διεύθυνσης. Ο χώρος μόνωσης, η κουζίνα, το γραφείο πολλαπλών χρήσεων. WC/DS νηπίων, WC/DS προσωπικού, WC κοινού και WC Α.Μ.Ε.Α.

Όροφος με ημιυπαίθριους χώρους και εξώστη όπου περιλαμβάνονται οι αίθουσες απασχόλησης και ύπνου των βρεφών. Χώροι αλλαγής των βρεφών, ο χώρος παρασκευής γάλακτος. WC βρεφών, ο χώρος του προσωπικού, WC AMEA και WC/DS προσωπικού.

ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΡΕΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ

Ιδιαίτερη πρόβλεψη έχει γίνει για την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου. Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες μεθόδοι και υλικά θερμομόνωσης. Συστήματα ηλιοπροστασίας και ενεργητικής πυροπροστασίας. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 23,2 kWp. Ο φωτισμός εξασφαλίζεται με τη χρήση νέων σύγχρονων φωτιστικών LED. Προβλέπεται και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Για την ασφαλή λειτουργία του συγκροτήματος προβλέπεται εγκατάσταση Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου Κτιρίου, BMS-Building Management System. Με αυτό θα επιτυγχάνεται η αυτοματοποιημένη λειτουργία, η κεντρική παρακολούθηση και η επέμβαση στη λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Τέλος, θα γίνει εγκατάσταση προληπτικών μέτρων ενεργητικής πυροπροστασίας. Θα αρχίζει από τον πίνακα πυρανίχνευσης και θα καταλήγει στις διάφορες συσκευές του συστήματος. Αυτό το σύστημα θα είναι ενταγμένο στο αυτόματο πυροσβεστικό δίκτυο.

 

Διαβάστε τα ρεπορτάζ που έχουμε δημοσιεύσει

Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσειΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved